Rellen in Brussel na komst socialmedia-ster

In Brussel zijn vanmiddag rellen uitgebroken. Tientallen jongeren gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. Ook auto’s en winkels zijn vernield.

Zeker 31 mensen zijn opgepakt, melden Belgische media. Volgens burgemeester Close was de situatie aan het begin van de avond onder controle.

Oproep

Honderden jongeren waren samengekomen op het Muntplein na een oproep daartoe van de Franse socialemedia-ster Vargasss92, die op Instagram 600.000 volgers heeft. Hij wilde naar eigen zeggen een middag met zijn fans doorbrengen.

Toen de politie vanwege de grote drukte wilde ingrijpen, werden de jongeren gewelddadig. De agenten trokken zich vervolgens eerst terug, maar kwamen later terug met een waterkanon. Onder de arrestanten is ook Vargasss92 zelf.

Zaterdag waren er in het centrum van Brussel ook rellen. Toen werden vernielingen aangericht nadat het Marokkaanse voetbalelftal zich had geplaatst voor het wereldkampioenschap. Volgens de politie zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er een verband is met de ongeregeldheden van vandaag.

Minister Jambon van Binnenlandse Zaken heeft ontstemd gereageerd. Op Twitter spreekt hij van “opnieuw ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in centrum Brussel”.

 

Bron: Fans Instagram-ster bekogelen politie Brussel met stenen | NOS