Google verdedigt voor het Europese Hof van Justitie waarom sommige aanvragen van gebruikers om uit zoekresultaten verwijderd te worden, geen gehoor krijgen.

Dat schrijft Google-advocaat Kent Walker in een blogpost.

Op dit moment lopen er twee zaken voor het Hof van Justitie. De zaken draaien om het recht om vergeten te worden, dat in Europa geldt sinds 2014. Gebruikers kunnen daardoor aan zoekmachines vragen om onterecht belastend of achterhaald materiaal te verwijderen.

Niet elke aanvraag wordt daadwerkelijk uit de resultaten gehaald, bijvoorbeeld als Google vindt dat de informatie een publiek belang dient.

Balans

De twee zaken voor het Hof van Justitie dreigen de balans van dit recht “te verstoren”, stelt Walker. In een zaak wordt gesteld dat gevoelige data, zoals politieke opvattingen en strafbladen, ook geschrapt moeten kunnen worden. Walker zegt dat als dit doorgaat, er zomaar informatie van publiek belang gewist kan worden.

De andere zaak behandelt of Google het recht om vergeten te worden ook buiten Europa moet doorvoeren. De advocaat noemt dit in strijd met de grondbeginselen van internationaal recht. “Geen enkel land mag zijn regels opleggen aan burgers van een ander land”, schrijft hij. “Zeker niet als het gaat om links naar legale inhoud.”

Kent Walker roept Europese landen op om hun standpunten over dit onderwerp voor 20 november kenbaar te maken. “We sporen iedereen aan die geeft om vrije toegang tot informatie om op te staan en voor het behoud te vechten.”

Verwijderverzoeken

Uit recente cijfers blijkt dat Nederlanders in de afgelopen drie jaar aan Google vroegen om 113.828 links te verwijderen. Daarvan werden er ruim 45.000 links daadwerkelijk gewist.

Bron: Google verdedigt afwijzen verwijderverzoeken voor EU-Hof