Drie hackers zeggen schuldig te zijn aan het ontwikkelen en maken van het Mirai-botnet. Dit netwerk zorgde vorig jaar voor een gigantische cyberaanval in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit gepubliceerde rechtbankdocumenten, schrijft Reuters

De malware werd in augustus geschreven door Paras Jha, een toenmalig student van de Rutgers-universiteit in New Jersey. Dat heeft hij bekend. Ook twee anderen erkennen schuld aan betrokkenheid aan Mirai.

Het botnet werd gebruikt om zakelijke concurrenten en anderen aan te pakken tegen wie de aanvallers “wrok hielden”, stellen aanklagers in de documenten. Met Mirai konden internet of things-apparaten worden geïnfecteerd en overgenomen, om onderdeel te worden van een botnet.

In de documenten staat dat de hackers Mirai gebruikten om het botnet voor geld te verhuren aan andere hackers. Ook zouden ze slachtoffers van aanvallen hebben afgeperst. De mannen zou maximaal vijf jaar gevangenis boven het hoofd hangen.

Grootschalige aanval

Mirai zorgde er in 2016 voor dat een groot deel van het Amerikaanse internet aan te oostkust plat lag. Dat kwam omdat aanvallers het belangrijke internetbedrijf Dyn onder vuur namen.

Dyn herbergt een deel van het Domain Name System (DNS). Hiermee worden URL’s omgezet in een getallenreeks die computers gebruiken om met elkaar te communiceren. Valt dat weg, dan kunnen websites niet meer worden opgevraagd. Onder meer Twitter, Spotify, Netflix, Wired en PayPal gebruiken DNS-servers van Dyn.

Door: NU.nl

 

Source: Drie hackers achter enorme cyberaanval in 2016 bekennen schuld