De dader van de ‘Facebookmoord’ in 2012 komt vrij. Hij hoeft niet langer in een justitiële jeugdinrichting te zitten, oordeelt de rechter. Hij wordt onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

De inmiddels 20-jarige Jinghua K. was 14 toen hij Winsie Hau uit Arnhem doodstak. Hij bracht de afgelopen jaren door in een instelling voor jeugd-tbs. Het Openbaar Ministerie wilde dat hij langer vast bleef zitten, maar volgens de rechter is de man geen gevaar meer voor anderen.

Facebookmoord

De dood van de 15-jarige Winsie Hau, in 2012, staat bekend als de Facebookmoord. Het meisje zou op Facebook hebben geroddeld over een vriendin. Die vriendin en haar vriendje wilden wraak nemen en haalden Jinghua K. over om het meisje neer te steken.

K. ging vervolgens naar Arnhem en stak Winsie neer in de hal van haar huis. Ook verwondde hij haar vader. Het meisje overleed vijf dagen later in een ziekenhuis.

De rechtbank veroordeelde K. tot een jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs. De behandeling werd daarna steeds verlengd.

Leven oppakken

Jinghua K. zit inmiddels al bijna vijf jaar in een instelling. De maatregel kan nog met maximaal twee jaar verlengd worden, maar de rechter vindt dat de jongen op een gegeven moment ook zijn leven buiten de muren weer moet kunnen oppakken. Deskundigen oordelen dat er geen ernstig risico is op nieuw geweld. Ook zou de jongen zich de laatste tijd goed ontwikkelen.

Hij wordt daarom nu vrijgelaten, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moet hij zorgen voor een structurele dagbesteding en moet hij de reclassering inzage geven in zijn sociale netwerk en financiën. Ook mag hij niet zonder overleg verhuizen.

Eerder dit jaar werden ook de twee opdrachtgevers voor de moord al vrijgelaten uit een jeugd-tbs-instelling, meldt Omroep Gelderland.

 

Bron: Dader Facebookmoord komt vrij | NOS