De Amerikaanse telecomprovider AT&T wordt aangedrongen om alle commerciële banden met de Chinese telefoonmaker Huawei te verbreken.

Dat schrijft Reuters op basis van twee anonieme congresmedewerkers.

De Amerikaanse beleidsmakers zeggen dat AT&T geen zaken meer met Huawei moet doen. Ook moeten plannen worden gestopt waarmee China Mobile de Amerikaanse markt zou betreden. Er is “bezorgdheid over de nationale veiligheid”.

Amerikaanse veiligheidsexperts denken dat informatie van een Huawei-telefoon mogelijk met Chinese inlichtingendiensten gedeeld kan worden. Het gaat bijvoorbeeld om locaties van de gebruiker.

Het is niet de eerste keer dat AT&T wordt aangespoord om plannen met Huawei af te blazen. Eerder deze maand moest de provider al een plan schrappen om Hauwei-telefoons aan klanten aan te bieden, na een lobby van enkele congresleden.

Bedrijven in de VS worden door wetgevers geadviseerd om niet samen te werken met Huawei of China Mobile, anders zouden de mogelijkheden om zaken te doen met de overheid worden verminderd.

Wetsvoorstel

Een wetsvoorstel van het Amerikaanse congreslid Mike Conaway hoopt het gebruik van telefoons van Huawei en het tevens Chinese ZTE te verbieden bij overheidsinstanties. De politicus vreest dat de Chinezen hiermee binnnen de overheid willen spioneren.

Conaway wil met het wetsvoorstel ook de aanschaf van Chinese telecomapparatuur verbieden voor de Amerikaanse overheid. Huawei verkoopt hardware die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld telecommasten.

 

Source: ‘Wetgevers VS dringen aan bij AT&T om met Huawei te breken’