Nepnieuws kan een heel ontwrichtend effect hebben in Europese landen. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als ”gekken werken” om oplossingen te vinden om dit ”gemene probleem” te bestrijden.

De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag na de eerste bijeenkomst in Brussel.

”We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat”, aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht.

Volgens EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Samenleving) verspreidt nepnieuws zich in een zorgwekkend tempo en ondermijnt het democratische waarden. ”We moeten de circulatie ervan tegengaan en burgers beschermen, zonder de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie te schaden.”

In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Zij gaan de komende tijd op zoek naar de beste manieren om fake news te bestrijden en brengen vervolgens advies uit aan de Europese Commissie. Die komt komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.

Source: Europese expertgroep wil nepnieuws ‘proactief bestrijden’