Noord-Koreaanse hackers hebben mogelijk een enorme hoeveelheid militaire documenten van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gestolen. Onder de gestolen documenten zijn ook de gezamenlijke verdedigingsstrategie van Zuid-Korea met de VS en een plan om Kim Jong-un te vermoorden, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het persbureau baseert zich op het Zuid-Koreaanse parlementslid Rhee Cheol-hee, die lid is van het parlementaire comité voor Defensie. Volgens hem hebben de hackers bij hun digitale inbraak in een datacentrum van Defensie vorig jaar toegang gehad tot ruim 235 gigabyte aan data. Van een groot deel van de data is nog niet duidelijk waar die over gaat.

Het ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op de bewering van het parlementslid. Eerder was al aan het licht gekomen dat vorig jaar bij een grote cyberaanval veel documenten zijn buitgemaakt. Toen bleef onduidelijk om wat voor documenten het ging.

‘Verzonnen’

Noord-Korea spreekt tegen dat het verantwoordelijk is voor de cyberaanval. Zuid-Korea zou deze en andere aanvallen hebben verzonnen.

Yonhap meldt dat vooral Zuid-Koreaanse overheidsdiensten en -websites de afgelopen jaren doelwit zijn geweest van cyberaanvallen uit het noorden. Naar verluidt heeft Noord-Korea daarvoor een speciaal hackersteam. De meeste teamleden zouden zijn getraind in het buitenland, onder meer in China.

Noord- en Zuid-Korea zijn sinds 1950 met elkaar in oorlog. In 1953 werd een wapenstilstand getekend. Formeel is de oorlog nooit beëindigd. De VS is een belangrijke bondgenoot van Zuid-Korea en heeft 40.000 Amerikaanse militairen gestationeerd aan de grens die het Koreaanse schiereiland in tweeën deelt.

Waterstofbom

De spanningen tussen de twee landen zijn sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump flink opgelopen. Trump en Kim Jong-un zijn al maanden verwikkeld in een steeds hoger oplopende woordenstrijd. De situatie is de afgelopen tijd verder geëscaleerd door een zesde kernproef en raketproeven door Noord-Korea.

Afgelopen weekend waarschuwde Trump op Twitter dat Noord-Korea slechts één manier kan worden aangepakt. Hij liet in het midden wat hij daarmee precies bedoelde.

 

Bron: ‘Verdedigingsstrategie Z-Korea en VS gestolen door hackers’ | NOS