De 22-jarige hobbyspion en zelfverklaard terroristenjager Jimmy F. uit Zevenbergen komt maandag voorlopig vrij. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaald. Hij blijft wel verdacht van “betrokkenheid bij terroristische misdrijven” rondom de Rotterdamse Maassilo.

Volgens zijn advocaat Karianne Bal komt F., die zich online roerde in jihadistische chatgroepen, pas maandag vrij, omdat eerst nog wordt onderzocht of zijn veiligheid gevaar loopt. Het OM wil dat niet bevestigen.

F. werd opgepakt omdat hij een bericht zou hebben verspreid over de terreurdreiging in de Rotterdamse Maassilo eind augustus, nog voordat de autoriteiten alarm sloegen. Het optreden van popgroep Allah-Las aldaar werd afgelast. Bezoekers moesten het gebouw verlaten. “Wij doen nog steeds onderzoek naar zijn uitlatingen en eventuele motieven daarbij”, stelt het OM.

Die motieven staan volgens zijn advocaat Karianne Bal juist haaks op de verdenking van het Openbaar Ministerie. Zij verklaarde eerder dat haar cliënt een hobbyspion is, die in digitale communicatiekanalen van jihadisten infiltreert om hen te ontmaskeren.

‘F. tipte de AIVD’

In chatgroepen zoals de versleutelde berichtendienst Telegram legde F. contact met vermeende terroristen. Daar bood hij hen aan te helpen met het voorbereiden van eventuele aanslagen. Hij heeft naar eigen zeggen tips doorgespeeld naar de autoriteiten en heeft volgens zijn online-vrienden zelfs een ontmoeting gehad met agent van de AIVD. De AIVD bevestigt noch ontkent dat. De veiligheidsdienst laat zich naar eigen zeggen nooit uit over ontmoetingen.

 

Bron: ‘Terroristenjager’ Jimmy F. komt vrij, maar blijft verdachte terreurdreiging Rotterdam | NOS