Het Europese ‘cyberagentschap’ ENISA moet meer macht krijgen om grensoverschrijdende cyberdreigingen aan te pakken.

Dat heeft de Europese Commissie donderdag voorgesteld (pdf) na de ‘State of the Union’-speech van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Met het voorstel krijgt het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging (ENISA) een duidelijker mandaat om de centrale cybersecurity-organisatie van de Europese Unie te worden.

De in 2005 opgerichte instelling moet lidstaten onder meer bijstaan bij het voorkomen van cyberaanvallen en het maken van cybersecuritybeleid. Ook moet ENISA samenwerken met de privésector om informtie over cyberdreigingen uit te wisselen.

“Cyberaanvallen kunnen gevaarlijker zijn voor de stabiliteit van democratieën en economieën dan wapens en tanks”, zei Juncker donderdag.

Budget

In de nieuwe plannen krijgt het agentschap een sleutelrol in het certificeren van ICT-producten en -diensten. De Commissie wil dat de cyberveiligheid van zulke producten onafhankelijk wordt gekeurd.

In een toelichting op zijn speech (pdf) schrijft Juncker woensdag dat er vorig jaar meer dan vierduizend ransomware-aanvallen per dag waren in de EU, en dat 80 procent van de bedrijven in 2016 te maken hadden met minstens één cyberincident.

Het is nog niet duidelijk of ENISA zal groeien. Momenteel werken er 65 mensen bij het agentschap, op een jaarlijks budget van zo’n 11 miljoen euro.

 

Bron: Brussel wil Europees cyberagentschap sterker maken | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl