De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelt dat T-Mobile door mag gaan met het aanbieden van Datavrije Muziek.

Volgens de ACM is dat niet in strijd met Europese regels.

De hele Europese Unie heeft sinds vorig jaar een wet die netneutraliteit verzekert. Dat betekent dat een bepaalde soort dataverkeer geen voorrang mag krijgen boven andere soorten dataverkeer.

T-Mobile biedt bundels aan waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) zegt dat deze aanpak in strijd is met de Europese regels.

Volgens de ACM kunnen alle streamingdiensten meedoen met Datavrije Muziek. Het aanbod geldt daarnaast voor alle gebruikers van de bundels.

Bits of Freedom

T-Mobile moest eerder nog stoppen met de dienst, na oordeel van de ACM. Een rechter draaide dat later terug en besloot dat datavrij streamen wel mag. De ACM legde zich daar bij neer, waarna de organisatie BoF naar de toezichthouder stapte.

De ACM stelde T-Mobile afgelopen september in het gelijk. Bits of Freedom tekende toen bezwaar aan, maar ook dat is nu afgewezen. De organisatie overweegt naar de rechter te stappen en noemt het oordeel van de ACM “kortzichtig”.

BoF zegt dat er bij de rechter nog twee scenario’s mogelijk zijn. “Of de rechter is het met ons eens en tikt T-Mobile en de ACM op de vingers, of het wordt duidelijk dat de Europese regels moeten worden aangescherpt.”

 

Source: T-Mobile mag doorgaan met aanbieden datavrije muziek