Het Amerikaanse Senaat is akkoord gegaan met het verlengen van het online spionageprogramma van de veiligheidsdienst NSA.

Dat meldt Engadget donderdag.

De NSA mag volgens de voorgestelde wet diverse burgers en buitenlanders blijven bespioneren. Ook mag de veiligheidsdienst zijn programma PRISM blijven gebruiken. Daarmee wordt de data die eigendom is van Amerikaanse tech-bedrijven gescand.

Het Huis van Afgevaardigden ging vorige week al akkoord met de nieuwe wet. Het voorstel gaat nu naar president Donald Trump, die zijn handtekening met zetten. Naar verwachting doet hij dat aan het einde van deze week. Daarna is de duur van het spionageprogramma met zes jaar verlengd.

Privacy

Privacy-activisten stellen dat de NSA met de nieuwe wet ook toestemming krijgt om door te gaan met een speciaal programma waarmee data over verdachte personen verzameld wordt.

De NSA onderschept met dit programma communicatie waarin een verdacht persoon genoemd wordt, zelfs als die informatie niet direct naar of van die persoon verstuurd is. Wordt een verdacht persoon dus besproken door twee anderen, dan wordt ook die communicatie onderschept.

Het programma is onlangs stopgezet, maar met de nieuwe wet zou de NSA toestemming krijgen om het programma opnieuw op te starten. Waarom het programma werd stopgezet, is onbekend.

Door: NU.nl

 

Source: Senaat VS akkoord met voortzetting online spionage NSA