Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de reisgegevens van zeker tientallen studenten doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs. Dat bevestigt het bedrijf aan de Volkskrant.

Translink gaf de gegevens door op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die onderzoekt of studenten frauderen met de studiebeurs door verkeerde adresinformatie op te geven.

Een van de betrapte studenten stapte afgelopen voorjaar naar de rechter, die hem gelijk gaf. Volgens de rechtbank had DUO privacyregels overtreden door om de gegevens te vragen. De dienst heeft beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Zeker vijf per week

DUO kan tegen de Volkskrant niet zeggen van hoeveel studenten het reisgedrag op deze manier is gecontroleerd, maar Translink zegt dat het vijf à tien verzoeken per week heeft gehonoreerd. Hangende het beroep is DUO wel tijdelijk met de verzoeken gestopt.

Translink heeft in principe als beleid om alleen gegevens af te staan aan derden als een officier van justitie daartoe opdraagt, maar in dit geval is daarvan afgeweken. “Onze juristen hebben van DUO begrepen dat er een wettelijke grondslag voor is”, zegt een woordvoerder in het dagblad.

Risicoprofiel

DUO hoopt dat de Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de methode wel door de beugel kan. De dienst zegt te werken met zorgvuldig opgestelde ‘risicoprofielen’ van studenten. Bovendien zou de Algemene Wet Bestuursrecht wel degelijk een basis bieden voor de gevolgde methode. DUO wijst erop dat met de adresfraude veel gemeenschapsgeld is gemoeid.

De reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV maakt zich zorgen over de zaak. De organisatie zegt dat de privacy van ov-gebruikers “op straat ligt” en wil nader onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bron: https://nos.nl/artikel/2189201-reisgegevens-studenten-doorgespeeld-aan-fraudejagers.html