Het kabinet wil dat er een wettelijke regeling komt die bepaalt hoe telecomproviders moeten omgaan met klanten die overstappen naar een concurrent.
Er moet een “stevigere wettelijke basis” komen voor de regels die providers nu al onderling toepassen, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Sinds 2009 bieden providers een overstapdienst aan voor consumenten. De nieuwe provider zorgt ervoor dat het oude contract wordt opgezegd en dat bijvoorbeeld een telefoonnummer behouden blijft.

“Met zelfregulering zijn goede resultaten geboekt, maar ook is duidelijk geworden dat er grenzen zijn aan hetgeen met volledige zelfregulering kan worden bereikt”, schrijft Keijzer. Het oprichten van een overstapdienst voor zakelijke abonnees bleek bijvoorbeeld lastig, al is die er sinds vorig jaar wel.

Pakketten

De nieuwe wet moet er onder meer voor zorgen dat het makkelijk blijft om over te stappen tussen providers die pakketten met veel verschillende diensten aanbieden, zoals mobiele en vaste telefonie, vast internet en televisie. Steeds meer Nederlanders nemen zo’n pakket met mobiele én vaste diensten af.

Ook moet het wetsvoorstel voorkomen dat mensen dubbele facturen krijgen, of dat dienstverlening wordt onderbroken tijdens de overstap. Op basis van een onlangs verschenen onderzoek over de overstapregeling van providers heeft de sector al plannen om verbeteringen door te voeren, schrijft Keijzer. “Het uitgangspunt blijft zelfregulering waar het kan, regelgeving waar het moet.”

De staatssecretaris wil het wetvoorstel volgend jaar in consultatie brengen. Daarna moet het nog behandeld worden door de Tweede en Eerste Kamer.

Door: NU.nl

Source: Kabinet wil wettelijke regels voor overstap naar andere provider