We zijn bijna tegen het einde van 2017. Laten we terugkijken naar wat 2017 ons heeft gebracht terwijl we ons voorbereiden op het nieuwe jaar.

De strijd tegen nepnieuws

Nepniews, oftewel “fake news”, is een term die populair werd gemaakt door de huidige president van de Verenigde Staten. Het woord wordt nu door politici gebruikt als een soort ontkenningsmiddel waardoor ze (denken)uit vervelende situaties te komen. Nepnieuws werd veel verspreid via socialmedia platforms zoals Facebook en heeft de amerikaanse verkiezingen beïnvloed. Veel nepnieuws artikelen konden ook gevonden worden via de zoekmachine Google. De internetgigant moest hiertegen in actie komen.

Google heeft een feature ontwikkeld die de gebruiker meteen laat zien welke artikelen nep zijn. Hoe werkt het precies? Als je nu een zoekterm in Google invoert, zie je bij sommige artikelen een regeltje onderaan het artikel met degene die de Factcheck heeft uitgevoerd met daarachter een korte conclusie.

Het nepnieuws epidemie was zo erg dat Facebook, naast andere maatregelen genomen te hebben, achtte het noodzakelijk een paginagrote nepnieuws advertentie te plaatsen in enkele grote Britse kranten. Het zou gaan om de kranten The Times, The Guardian en Daily Telegraph. Dat de advertentie precies nu is geplaatst is geen toeval. Facebook plaatste hun advertentie één maand voor de verkiezingen voor het Lagerhuis in het Verenigd Koninkrijk. Kijk hier wat er in de advertentiestond.

Algoritmes v. mens

Bloggers vinden het leuk om parallellen te trekken tussen de vooruitgang van slimmere algoritmen en de Terminator-films. Voorstanders van de technologie benadrukken de voordelen van het gebruik van algoritmen, zoals verhoogde efficiëntie in processen en het verlagen van de kosten. Sceptici en mensen die tinfoil hats dragen schreeuwen “robots will take our jobs”

Algoritmen werden dit jaar gebruikt door Facebook en Google om nepnieuws te bestrijden. Ook heeft Mike een blogartikel geschreven over de potentie van een bijzonder algoritme dat maar liefst veertien vormen van hartritmestoornissen te herkennen.

Helaas gaat het niet altijd soepel met het toepassen van algoritmen. Een tekenend voorbeeld hiervan is het verhaal van FaceApp, de producent van een app die selfies bewerkt met gebruik van kunstmatige intelligentie. Nina dook erin in haar blogartikel.

Blockchain

Blockchain stond dit jaar veel in de media. De stijgende populariteit van de technologie bracht juridische uitdagingen met zich mee. Blockchain bestaat al langer en inmiddels begint er langzaam wetgeving rondom het concept van de blockchain op gang te komen. Lees hier en hier wat mijn collega’s over hebben geschreven.

Gelukkig nieuwjaar en tot in 2018!

Auteur: Stephan Djamin

Bron: www.solv.nl