De wereldwijde domeinnaambeheerder ICANN gaat geen stappen ondernemen tegen beheerders van domeinnaamextensies die de zogenoemde WHOIS-gegevens afschermen.

Dat heeft ICANN donderdag bekendgemaakt in een verklaring.

WHOIS-gegevens zijn de naam, het adres, het e-mailadres en het telefoonnummer van domeinnaamhouders. Volgens de regels van de wereldwijde domeinnaambeheerder ICANN moeten beheerders van domeinnaamextensies deze gegevens van alle domeinnaamhouders onafgeschermd publiceren.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zei vorige week echter dat dit in strijd is met de huidige Nederlandse privacywetgeving en met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die in mei 2018 voor de gehele Europese Unie van kracht wordt. Daarin staat dat de contactgegevens van eigenaren van een website slechts beperkt openbaar mogen worden gemaakt.

De ICANN zegt nu geen stappen te ondernemen, omdat dat het niet duidelijk is welke gevolgen de AVG gaat hebben. Wel moeten de beheerders hun eigen registratiemodel met de organisatie delen. Ook moeten ze uitleggen op welke manier het registratiemodel tegemoetkomt aan hun verplichtingen en eisen uit de AVG.

 

Bron: Internationale domeinbeheerder staat afschermen domeininfo toe