De auteur van neprecensies op Google Maps over een kinderdagverblijf moet een schadevergoeding betalen aan het dagverblijf.

Dat heeft de rechtbank Amsterdam vorige maand besloten. De uitspraak werd donderdag openbaar. De auteur claimde in de recensies dat huilende kinderen werden genegeerd en dat “alles om geld draait” bij het bedrijf. De situatie in het dagverblijf noemde hij “hysterisch”.

De recensies werden onder namen geplaatst die niet in het klantenregister van het kinderdagverblijf voorkwamen. Inmiddels zijn de teksten verwijderd. De auteur van de recensies blijkt een bekende te zijn van de beheerders van het kinderdagverblijf. Hij heeft al langer psychische klachten.

De rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat er sprake is van materiële schade ter hoogte van 2.702 euro, omdat bestuurders van het dagverblijf tijd kwijt waren aan de gevolgen van de neprecensies. De auteur van de neprecensies moet deze kosten betalen.

Ook moet er 11.000 euro betaald worden om de kosten te vergoeden die de opvang moest maken om de gegevens van de auteur van Google te verkrijgen. In 2016 werd Google door een rechter verplicht om de persoonsgegevens alsnog te overhandigen.

IP-adressen

Google moest in 2016 ook de IP-adressen van de computers achter de recensies overhandigen aan het kinderdagverblijf. Volgens de uitspraak bleken die gekoppeld te zijn aan de internetproviders KPN, Ziggo en T-Mobile.

Het kinderdagverblijf nam contact op met de providers en ontdekte dat een van de IP-adressen toebehoorde aan de nu veroordeelde auteur. De auteur had verder accounts bij Google via Ziggo, waarmee de neprecensies werden geplaatst. T-Mobile zegt de gegevens niet meer in haar systemen te kunnen terugvinden.

Bron: Auteur neprecensies op Google Maps moet schadevergoeding betalen