Franse en Amerikaanse autoriteiten stellen vragen aan Apple, nadat het bedrijf bekendmaakte oudere iPhones bewust trager te maken.

Dat schrijft de Wall Street Journal. De overheden blijven vragen stellen, ondanks excuses van Apple in december vorig jaar.

Het bedrijf gaf toe oudere iPhones trager te maken bij piekmomenten van informatieverwerking, als daarmee kan worden voorkomen dat een verouderde accu ermee ophoudt en het toestel uitvalt.

In de Verenigde Staten vindt de overheid die uitleg niet genoeg. Senator John Thune vraagt zich af waarom Apple er niet voor heeft gekozen om nieuwe accu’s gratis te vervangen. Apple besloot klanten een nieuwe batterij voor 29 euro aan te bieden in plaats van 79 euro, als tegemoetkoming.

Frankrijk

Ook in Frankrijk wordt de zaak verder onderzocht. Het voorprogrammeren van veroudering is sinds 2015 illegaal in Frankrijk. Volgens de consumentenwet is het niet toegestaan om apparaten te verouderen om te zorgen dat consumenten ze sneller vervangen door nieuwe.

De wet schrijft dat overtreding van deze wet kan leiden tot een boete van maximaal vijf procent van de jaaromzet. Frankrijk onderzoekt of Apple de wet overtreedt met zijn aanpak.

Apple zelf stelt dat apparaten door deze ingreep juist langer meegaan voordat ze vervangen moeten worden. Het bedrijf bood eind december zijn excuses aan voor de gang van zaken.

Source: Frankrijk en VS onderzoeken Apple om vertragen oudere iPhones