De felgekleurde deelfiets, overgewaaid vanuit Azië, duikt overal in de grote steden op. Voor 1 euro per uur en rijd je er op weg en je kunt hem achterlaten waar je maar wil. Het klinkt ideaal maar de ergernis groeit met de dag. Ze zijn van niemand, dus ook niemand voelt zich verantwoordelijk. In Amsterdam zijn ze al verboden en in Rotterdam stapelen de fietsen zich op.

“We zouden eens moeten kijken naar de lange termijn en niet naar de korte”, reageert Hugo Knuttel van het Singaporese bedrijf oBike. Hij introduceerde in Nederland de deelfiets, te gebruiken met een applicatie op de smartphone, maar zijn plannen werden niet overal met open armen ontvangen. oBike tracht op de lange termijn het autoverkeer uit de steden te weren en het milieu te ontlasten. “De deelauto werd in het begin ook niet overal omarmd.”   

Geofencing

De gemeente Rotterdam kijkt samen met oBike naar een oplossing en zegt niet zo hard te willen optreden als Amsterdam. Ze gaf het bedrijf acht weken de tijd om de problemen op te lossen en die periode loopt volgende week af. “We zien al een verbetering maar de afspraken mogen scherper en er is nog veel verrommeling”, zegt Suardus Ebbinge, voorzitter van de gebiedscommissie Rotterdam Centrum. Als de verrommeling op blijft treden zal er volgens hem strenger beboet moeten worden.

oBike heeft busjes en scooters ingeschakeld die de fietsen opruimen, ze weer rechtop zetten, en ervoor zorgen dat ze niet op plekken staan waar ze niet mogen staan. Doormiddel van geofencing, het met GPS beperken van het gebied waar een fiets op slot gezet kan worden, wil oBike in de toekomst voorkomen dat fietsen worden neergekwakt op plekken waar dat niet mag.

China en Australië

Robert Jager is inwoner van de Middelland buurt in Rotterdam, een oude wijk, smal qua opzet. “Wij hebben hier net genoeg plaats voor onze eigen fietsen en willen er niet twintig oBikes bij.” Met zijn bakfiets verzamelt hij de deelfietsen in zijn straat en verspreid ze weer over de stad. “Ik ben absoluut niet tegen het principe deelfiets”, stelt Jager. Echter wil hij taferelen zoals in China, waar bergen ongebruikte deelfietsen staan weg te roesten voorkomen. Of zoals in Australië, waar inwoners de oBikes uit frustratie in de gracht dumpen.

 

Bron: De deelfiets als dumpfiets – EenVandaag