Chinese autoriteiten zouden van plan zijn om binnenlandse bitcoin-beurzen te sluiten.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De centrale bank van China zou instructies opstellen waardoor Chinese platformen niet langer handeldiensten voor digitale valuta’s mogen aanbieden.

Chinese regelgevers onderzoeken sinds begin 2017 de binnenlandse markt voor bitcoin en andere digitale valuta’s. Cryptomunten worden daar als een bedreiging voor de financiële stabiliteit gezien, onder meer omdat ze gevoelig zijn voor criminaliteit en het witwassen van geld. Daarnaast schommelen ze sterk in waarde.

Hoewel vertegenwoordigers van onder meer de centrale bank en de cyberveiligheidsinstantie Cyberspace Administration of China de afgelopen maanden diverse oplossingen hebben overwogen, werd uiteindelijk besloten om de beurzen voor cryptomunten te sluiten.

Analisten stellen nu dat veel van de beursactiviteiten nu ondergronds gaan. Daar kunnen mensen digitale valuta naar elkaar versturen door private adressen te gebruiken, die als kluizen dienen. Volgens de ingewijden moeten de regelgevers waarschijnlijk de niet-commerciële handel in cryptomunten gaan tolereren. “De regering heeft ook geen macht om het te controleren”, stelt een bron.

De twee grootste binnenlandse beurzen voor cryptomunten, Huobi en BTCC, zeiden afgelopen weekend nog geen verzoek te hebben gehad om te sluiten.

ICO’s

China besloot vorige week al om een zogenoemde ‘initial coin offering’ (ICO) illegaal te maken. Met een ICO kunnen startende bedrijven kapitaal bij investeerders ophalen. Het is een soort tussenweg tussen crowdfunding en aandelenemissie, zonder toezicht en zonder tussenkomst van de bank of durfinvesteerders.

In ruil voor een donatie ontvangen beleggers een cryptomunt en hopen dat die sterk in waarde gaat stijgen. De Chinese centrale bank vermoedt echter dat er sprake is van illegale uitgifte van effecten en nog een hele rij andere niet-toegestane zaken.

Volgens The Cointelegraph is de ban op deze ICO’s slechts tijdelijk. Zodra de lokale financiële regelgevers het benodigde beleid invoert voor investeerders en projecten, zou de ban weer opgeheven worden.

Bron: ‘China wil binnenlandse bitcoin-beurzen sluiten’