De Russische hackersgroep Fancy Bear is binnengedrongen in beveiligde netwerken van Duitse overheidsdiensten.

Dat zeggen bronnen binnen de veiligheidsdiensten tegen het Duitse persbureau DPA. De groep is ook bekend onder de naam APT28 en wordt in verband gebracht met de Russische overheid.

De bronnen zeggen dat onder meer de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doelwitten waren van de hackers.

Zij bemachtigden naar verluidt gegevens en lieten schadelijke software achter. De Duitse veiligheidsdiensten zouden al sinds eind vorig jaar van de cyberaanval weten.

 

Bevestiging Duitsland

Tegenover Reuters bevestigt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er een onderzoek gaande is naar de cyberaanval. De situatie zou inmiddels onder controle zijn.

De woordvoerder wilde niet reageren op de vermeende betrokkenheid van Fancy Bear.

 

Fancy Bear

Fancy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt.

Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt aangenomen dat de hackersgroep in opdracht van het Kremlin werkt.

Source: ‘Russische hackersgroep infiltreerde systemen Duitse overheid’