Nepnieuws houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Gisteravond was er zelfs een thema-uitzending over het onderwerp. Platforms als Facebook en YouTube (onderdeel van Google) spelen een belangrijke rol in het verspreiden van nepnieuws en het lijkt hen maar lastig om het probleem te beteugelen, merkt techredacteur Nando Kasteleijn.

Dat komt deels door de algoritmes van de platforms, die een versterkend effect hebben op nepnieuws. Berichten waar veel op geklikt wordt, krijgen een prominentere plek op je tijdlijn. “Daarnaast blijkt het soms lastig te checken of iets waar is. Nieuwsorganisaties gaan daar wel eens mee de fout in, ook wij”, vertelt Kasteleijn in podcast De Dag.

Facebook en Google verdienen er weliswaar geld mee, maar zeggen er niet blij mee te zijn. “Het zorgt immers wel voor imagoschade en een vertrouwensbreuk met de gebruikers”, vertelt de techredacteur. Facebookbaas Mark Zuckerberg wil daarom zijn platform dit jaar “herstellen”, omdat nepberichten “de democratie ondermijnen”.

Kasteleijn vraagt zich af of hem dit gaat lukken. “Mijn indruk is dat Facebook en Google de controle kwijt lijken te zijn. Daarnaast lijkt de populariteit van Facebook af te nemen.”

Verder in De Dag

  • In de belegerde Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta zijn gisteren de eerste hulpkonvooien aangekomen. Abdou Bouzerda van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vertelt over het belang van deze ‘graanschuur van Damascus’ voor president Assad.
  • Altijd al willen weten wat het favoriete eten van Paus Franciscus is? Dat is vanaf vandaag te lezen in het boek Eten met Franciscus. Vaticaankenner Stijn Fens sprak met de schrijver, de Italiaan Roberto Alborghetti.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

 

Source: Podcast #DeDag: ‘Facebook en Google lijken controle kwijt te zijn’