Met de spionagemalware Pegagus kregen medewerkers van NSO Group op korte afstand volledige toegang tot de smartphone, meldt Motherboard op basis van getuigenverslag van een anonieme Israëlische ondernemer die een demonstratie van de malware bijwoonde.

Volgens Motherboard deelde de anonieme bron tijdens de demonstratie alleen het telefoonnummer dat aan de iPhone, die hij bij zich had, gekoppeld was. Vervolgens lieten de medewerkers van NSO Group binnen een paar minuten zien hoe zij toegang hadden tot allerlei apps. Ook kon het bedrijf de camera en microfoon activeren.

NSO Group zegt dat het zijn zogenaamde spyware alleen aan overheden verkoopt, die het inzetten voor inlichtingenwerk. Volgens onderzoekers van het Citizen Lab in Canada wordt de Pegasus-software echter ook ingezet tegen journalisten en activisteren.

Citizen Lab, dat onderdeel is van de Universiteit van Toronto, publiceerde eerder deze week een overzicht van 45 landen waar Pegasus is gesignaleerd. Daaruit zou blijken dat de software ook in Nederland ingezet zou zijn.

De spionagesoftware zou niet alleen werken voor iPhones, maar ook voor Android-telefoons. Met de software zouden klanten van NSO Group onder meer locatiegegevens, chatberichten, e-mails en telefoongesprekken kunnen verzamelen.

https://www.nu.nl/internet/5472953/israelisch-hackbedrijf-nso-group-kan-hele-iphone-in-paar-minuten-bekijken.html