De hackers zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het Mirai-botnet. Dat netwerk zorgde in 2016 voor een gigantische cyberaanval in de Verenigde Staten, waardoor een groot deel van het internet aan de oostkust van het land plat kwam te liggen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelde dinsdag dat de mannen uitvoerig hebben samengewerkt met de FBI. Ze boden daarbij ook “belangrijke hulp bij andere complexe onderzoeken rondom cybercriminaliteit”.

Vanwege de geboden hulp ontlopen de hackers een gevangenisstraf. Wel werd hen een proeftijd van vijf jaar opgelegd, evenals een taakstraf van 2.500 uur. Daarnaast moeten ze 127.000 dollar (omgerekend ruim 108.500 euro) aan schadevergoeding betalen.

Grote cyberaanval in de VS

De mannen hing een celstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Ze verhuurden het botnet voor geld aan andere hackers. Ook zouden ze slachtoffers van aanvallen hebben afgeperst.

Met Mirai konden internet of things-apparaten worden besmet en overgenomen, om onderdeel te worden van het botnet. Met dat grote netwerk werd het internetbedrijf Dyn aangevallen.