De FBI heeft de CEO van het Canadese bedrijf Phantom Secure opgepakt, omdat het bedrijf telefoons speciaal zou aanpassen voor criminele organisaties en drugssmokkelaars.

Volgens de aanklacht is Phantom Secure-oprichter en CEO Vincent Ramos opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en medeplichtigheid aan het verspreiden van drugs.

Phantom Secure past BlackBerry- en Android-telefoons aan door de camera’s en microfoons te verwijderen en speciale versleutelingssoftware te installeren, meldt MotherBoard. De versleutelde communicatie van de toestellen loopt bewust via Hong Kong en Panama, omdat die landen volgens Phantom Secure niet meewerken met bijvoorbeeld de FBI.

Onder meer het beruchte Mexicaanse Sinaloa-drugscartel zou telefoons van Phantom Secure gebruiken. Wereldwijd zouden zo’n 20.000 telefoons in omloop zijn die door het bedrijf zijn aangepast.

 

Speciaal voor drugshandel

CEO Ramos en Phantom zijn volgens de aanklacht niet zomaar toevallig onderdeel van criminele activiteit, zoals Apple is wanneer criminelen een iPhone gebruiken. Volgens de Amerikaanse openbaar aanklager is Phantom Secure speciaal gemaakt om te voorzien in criminele activiteit.

Om bewijs tegen Phantom te verzamelen, gingen agenten van de Canadese politie undercover als drugssmokkelaars. Agenten spraken CEO Ramos die over zijn telefoons en drugssmokkel zei: “We hebben ze hier specifiek voor gemaakt”.

De FBI heeft ook minstens één getuige, een veroordeeld lid van het Sinaloa-cartel. Die zegt de apparaten van Phantom Secure gebruikt te hebben bij het verhandelen van drugs.

Source: FBI arresteert ‘telefoonmaker voor drugssmokkelaars’