Facebook gebruikt gezichtsherkenning voor fraudebestrijding alleen voor een naaste groep vrienden van de gebruiker.

Dat heeft het sociale medium laten weten aan The Washington Post, nadat de krant voorbeelden van fraude met Facebook-profielen aan het bedrijf voorlegde.

Facebook kondigde in december aan gezichtsherkenning toe te gaan passen om fraude met profielfoto’s tegen te gaan. Daarmee belooft Facebook gebruikers op de hoogte te stellen als iemand anders een een identieke profielfoto gebruikt. De functie werd halverwege maart ingeschakeld.

Uit de verklaring van het bedrijf aan The Washington Post blijkt dat Facebook de methode alleen toepast voor vrienden van de gebruiker en vrienden van vrienden. Accounts buiten die kring worden niet gecontroleerd op vergelijkbare profielfoto’s.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen de krant dat het bedrijf hoopt dat het bedrijf de technologie op termijn verbetert. Hij noemde niet expliciet de intentie om gezichtsherkenning ook buiten de kring van vrienden en hun vrienden toe te passen.

Tv-persoonlijkheid

In april maakte de Britse budgetcoach en tv-persoonlijkheid Martin Lewis bekend dat hij Facebook aanklaagt. Hij vindt dat het bedrijf nalatig is om om frauduleuze nepadvertenties met zijn naam en gezicht te verwijderen.

Sinds april vraagt het bedrijf ook aan Europese gebruikers om toestemming voor gezichtsherkenning. Het sociale netwerk stopte daar in 2012 mee na een kritisch rapport van de Ierse privacywaakhond.

 

Source: Facebook spoort alleen fraude van naaste vrienden op met gezichtsherkenning