Facebook-baas Mark Zuckerberg praat dinsdag in San Francisco met Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt).

Dat meldt persbureau Reuters. Op de agenda staan onderwerpen als privacy, bescherming van gegevens en nepnieuws.

Het gesprek volgt op het schandaal rondom datamisbruik door Cambridge Analytica. Dit bedrijf kreeg onbedoeld de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers in handen. Volgens Facebook gaat het om maximaal 2,7 miljoen Europese gebruikers, waarvan 90.000 in Nederland.

Naar aanleiding van het schandaal werd Zuckerberg vorige week gehoord in het Amerikaans Congres. In maart nodigde EU-parlementsvoorzitter Antonio Tajani de Facebook-directeur ook al uit om in het Europees Parlement zijn verantwoording af te komen leggen. Zuckerberg heeft die uitnodiging nog niet geaccepteerd.

Eurocommissaris Vera Jourova (Justitie en Consumentenrechten) belde donderdag al met Sheryl Sandberg. Zij is als operationeel directeur van Facebook de rechterhand van Zuckerberg. Jourova zei dat Zuckerberg de uitnodiging van het Europees Parlement zou moeten accepteren.

Ansip praat dinsdag in San Francisco ook met Sundar Pichai, de directeur van Google. Net als Facebook verzamelt dit bedrijf grote hoeveelheden gegevens van mensen om hen zo gericht mogelijk advertenties te kunnen laten zien.

Source: Facebook-baas Zuckerberg dinsdag in gesprek met Eurocommissaris