De Consumentenbond raadt smartphone- en tabletgebruikers af om de Onava Protect-app van Facebook te gebruiken, omdat die hun privacy schendt.

Dat maakt de Consumentenbond woensdag bekend.

Het gaat om een virtual private network (VPN) die Facebook zelf aanbiedt op mobiele apparaten. Facebook belooft met deze Onavo Protect-app extra bescherming van persoonlijke gegevens, maar volgens de Consumentenbond schendt de app juist privacy van gebruikers.

Met een VPN wordt het internetverkeer versleuteld omgeleid zodat hackers niet kunnen meekijken. De meeste VPN-aanbieders bemoeien zich niet met de data.

Datadeling

Onava Protect werkt anders en analyseert al het internetverkeer van het mobiele apparaat. Die data wordt vervolgens met Facebook en zijn advertentiepartners gedeeld. De app is al langer beschikbaar, maar Facebook promoot hem nu actief binnen de reguliere Facebook-app.

Vooral de manier waarop Facebook de app aan de man brengt, deugt volgens de Consumentenbond niet. “Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker”, zegt de organisatie. “Waaronder naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie en bezochte websites.”

Alleen in de volledige privacyverklaring is te lezen dat Facebook zich het recht toe-eigent om gegevens te verzamelen. “In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over.”

Facebook zegt in een reactie dat de Onavo-app het dataverkeer van gebruikers kan verzamelen “om te helpen met het herkennen van de tactieken die kwaadwillenden gebruiken”. Mensen worden voor het downloaden geïnformeerd over het analyseren van gegevens, voegt het bedrijf er aan toe.

 

Source: Consumentenbond raadt VPN-app Facebook af om schending privacy