Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft moeten extremistische content binnen twee uur gaan verwijderen. Als ze dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Dat gaan de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië vandaag voorstellen tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN.

De drie landen willen dat de techbedrijven sneller actie ondernemen dan nu het geval is. De grens ligt nu op 24 uur. Dat is voor de bedrijven soms al een worsteling, zegt de politieke nieuwssite Politico.

Volgende week zullen de EU-landen tijdens een top over digitale zaken in Talinn hier nog verder over praten. Ook wordt erover gesproken tijdens de G7-top in oktober.

Druk wordt groter

De vraag is dus of het wel lukt om binnen twee uur de content te verwijderen. De landen willen dit omdat de verspreiding volgens hen vooral de eerste twee uur plaatsvindt. Bij het overleg zijn ook vertegenwoordigers van de techbedrijven aanwezig. Zij hebben recentelijk samen de Global Internet Forum to Counter Terrorism gevormd om zo content beter aan te kunnen pakken.

Kunstmatige intelligentie

De techbedrijven zeggen bij het opsporen van extremistische content gebruik te maken van onder meer kunstmatige intelligentie.

Dit betekent dat computers aan het werk worden gezet om op basis van eerder opgedane kennis vergelijkbare foto’s en video’s op te sporen. Dit moet ervoor zorgen dat deze content sneller wordt verwijderd en dus een minder grote impact heeft.

Op vragen van de NOS over de nieuwe tijdslimiet zeggen de techbedrijven in een gezamenlijke verklaring “er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de platforms niet worden gebruikt voor het verspreiden van terroristische content”. Over de nieuwe eisen wordt vooralsnog niets gezegd.

Er is al maanden discussie over de snelheid waarmee techbedrijven extremistische content verwijderen. Brussel zei al eerder dat dat niet snel genoeg gaat, al is er wel verbetering zichtbaar.

Tegelijkertijd zijn er ook vragen: de druk op socialemediabedrijven om content te verwijderen wordt groter, maar wie controleert hen?

Verder en sneller

De Britse premier May ziet dat er aandacht voor is vanuit techbedrijven, maar is van plan om ze vandaag aan te moedigen “verder en sneller te gaan” om zo terreurgroepen zoals IS te stoppen. “Terroristen weten dat hun propaganda eerder wordt verwijderd en doen dus hun best om dit steeds sneller te doen, zodat ze het verwijderen voorblijven.”

Twitter liet eerder vanochtend weten dat het de eerste zes maanden van dit jaar bijna 300.000 accounts heeft verwijderd die “terrorisme promoten”. Volgens persbureau Reuters is dat een daling van 20 procent ten opzichte van zes maanden daarvoor. Volgens Twitter wordt driekwart van de accounts gesloten voordat de eerste tweet is geplaatst.

In december vorig jaar kondigden de bedrijven aan een gezamenlijke databaseaan te maken waar extremistische foto’s en video’s in worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat als Facebook iets tegenkomt, Twitter er bijvoorbeeld sneller iets aan kan doen.

 

Bron: ‘Extremistische content sociale media binnen twee uur verwijderd’ | NOS