De Amerikaanse chipproducent Qualcomm lijkt de Europese Commissie ervan te kunnen overtuigen dat de overname van NXP niet ten koste hoeft te gaan van de concurrentie.

De kans dat de deal nu nog geblokkeerd wordt is klein, meldt persbureau Bloomberg op gezag van bronnen rond het mededingingsonderzoek.

Qualcomm en NXP zouden samen een zeer sterke positie krijgen als chipleverancier aan autofabrikanten en producenten van communicatieapparatuur.

Om zorgen daarover in Brussel weg te nemen, zou Qualcomm bereid zijn sommige patenten van zijn Nederlandse overnameprooi door te verkopen.

Verantwoordelijk eurocommissaris Margrethe Vestager liet zich eerder deze week nog ontvallen dat het eindoordeel mogelijk over de jaarwisseling wordt heengetild. Het diepgravende onderzoek naar de gevolgen van de overname voor de concurrentie op de chipmarkt begon afgelopen zomer en zou eigenlijk in december worden afgerond.

Elliott

De overname stuit ook op kritiek van een aantal ontevreden aandeelhouders van NXP onder aanvoering van de activistische investeerder Elliott. Zij vinden dat de prijs omhoog moet, en dat de voormalige chipdivisie van Philips anders op zoek moet gaan naar een andere koper die wel bereid is meer op tafel te leggen.

De eveneens Amerikaanse chipmaker Broadcom maakte het spel onlangs nog ingewikkelder door een bod van in totaal 130 miljard dollar te doen op Qualcomm. Voorwaarde is wel dat de overname van NXP wordt doorgezet tegen de eerder gemelde voorwaarden, of helemaal wordt afgeblazen. Qualcomm wees dat voorstel overigens van de hand.

Door: ANP

 

Source: ‘Waarschijnlijk groen licht uit Brussel voor overname NXP’