Philips heeft in hoger beroep nul op het rekest gekregen in de zaak om een kartelboete die het bedrijf in 2012 kreeg.

Dit meldt het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag.

Het concern, dat toen vooral elektronica fabriceerde, moet een boete van 313 miljoen euro betalen voor betrokkenheid bij kartelafspraken in verband met tv- en computerbeeldbuizen.

Samen LG Electronics moet Philips nog eens ruim 391 miljoen neertellen om betrokkenheid van LG Philips Displays.

Philips had het hoger beroep samen met LG ingesteld. Meteen na bekendmaking van de boete, kondigde Philips al aan in hoger beroep te gaan.

Disproportioneel

De toenmalige topman Frans van Houten verklaarde toen: “We geloven dat de boete, die betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat is afgestoten in 2001, disproportioneel en ongerechtvaardigd is.”

In totaal zijn zo’n zeven ondernemingen betrokken geweest bij het kartel. De bedrijven maakten bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers, aldus Brussel. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

Samsung

De commissie begon haar onderzoek naar de verboden kartelvorming in 2007. Behalve Philips gaat het onder meer om Samsung, LG Electronics, Panasonic en Toshiba.

De zaak draait om zogenoemde ‘cathode ray tubes’. Dat onderdeel voor een beeldscherm of monitor is tegenwoordig grotendeels vervangen door moderne technologieën zoals lcd-schermen en plasma-monitors

Bron: Hoger beroep Philips tegen EU-kartelboete faalt