Drie oud-medewerkers van Google hebben een aanklacht ingediend tegen de techgigant, die volgens hen vrouwelijke medewerkers systematisch minder betaalt dan mannelijke.

De aanklacht werd donderdag ingediend in San Francisco en betreft een zogeheten ‘class action’-zaak.

De drie voormalige werknemers klagen Google ook aan namens alle vrouwen die tussen vier jaar geleden en de dag dat de rechtszaak voorkomt in dienst zijn geweest bij het bedrijf.

In de aanklacht staat niet alleen dat Google vrouwelijke medewerkers minder betaalt, het bedrijf zou hen ook herhaaldelijk lager ingeschaald hebben in de onderneming dan mannen met vergelijkbare ervaring en vaardigheden. Verder zouden vrouwen binnen het bedrijf minder kans maken op promotie en minder snel zo’n promotie krijgen.

De oud-medewerkers eisen van Google compensatie voor het misgelopen salaris, en een vergoeding voor de geleden schade.

In een reactie tegenover The Register weerspreekt Google de aantijgingen. Het bedrijf laat weten dat het “uitgebreide systemen” heeft om ervoor te zorgen dat medewerkers eerlijk gecompenseerd worden voor hun werk.

Tweede rechtszaak

De techgigant was al verwikkeld in een rechtszaak omtrent deze kwestie, aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Arbeid eind vorig jaar.

Het ministerie vroeg Google in september 2015 om gegevens, maar Google weigerde dit verzoek. Om het overhandigen van de data af te dwingen, stapte het ministerie naar de rechter. Google beargumenteerde in die zaak dat het uitzoeken en verstrekken van deze informatie buitensporig veel tijd en geld zou kosten, en dat het ministerie om privacygevoelige data vroeg.

De rechter oordeelde deels in het voordeel van Google, dat slechts een gedeelte van de opgevraagde data hoeft te overhandigen.

Vorige maand dreigde een groep van vrouwelijke medewerkers en oud-medewerkers van Google al om het bedrijf aan te klagen. Die aanklacht is tot op heden nog niet ingediend.

Bron: Google aangeklaagd wegens onderbetalen vrouwelijke werknemers