Google heeft aan de Europese Commissie bekend gemaakt hoe het van plan is om machtsmisbruik met zijn zoekmachine te stoppen.

Dat heeft de Europese Unie bekendgemaakt, schrijft The Wall Street Journal. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt dat Google informatie leverde over de veranderingen, al doen beide partijen geen uitspraak over wat de ingreep precies inhoudt.

In juni werd Google een recordboete van ruim 2,4 miljard dollar opgelegd vanwege machtsmisbruik van de zoekmachine. De Europese Commissie oordeelde na een lang onderzoek dat Google zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping voortrok in de zoekresultaten. Daarvan ondervonden concurrenten als Tripadvisor, Expedia en Amazon nadeel, omdat ze minder bezoekers trokken.

Niet alleen werd Google een boete opgelegd, ook eiste de EU dat Google zijn zoekresultaten zou aanpassen, zodat concurrenten gelijkwaardig worden behandeld. Voor de verandering kreeg Google tot eind september de tijd. De aanpassingen moeten gelden voor alle landen waarin de dienst actief is.

Als de veranderingen van Google niet de gewenste oplossing bieden, dan kan de Europese Unie extra boetes opleggen. Die kunnen oplopen tot 5 procent van de dagelijkse wereldwijde omzet voor elke dag dat Google niet voldoet aan de regels.

Bron: Google treft maatregelen tegen machtsmisbruik zoekmachine