De internationale politieorganisatie Europol vraagt om meer bewustwording en aangescherpte wetten om cybercriminaliteit aan te pakken. Vooral ransomware blijkt een groeiend probleem.

Dat schrijft Europol woensdag in een onderzoeksrapport (pdf), waarin het de belangrijkste cyberdreigingen uiteenzet en aanbevelingen doet om de problemen aan te pakken.

Gebeurtenissen zoals de wereldwijde WannaCry-aanval eerder dit jaar hebben “de dreiging van cybercriminaliteit naar een nieuw niveau getild”, zegt Europol-directeur Rob Wainwright. “De groeiende dreiging vraagt om een specifieke wetgeving die de aanwezigheid van autoriteiten online mogelijk maakt.”

Hoewel Europol het afgelopen jaar meerdere succesvolle acties heeft ondernomen tegen cybercriminelen, moeten nationale autoriteiten volgens Wainwright “meer middelen inzetten om kwaadwillende hackers tegen te houden”.

Ransomware

Het aantal online delicten nam toe in 2017, schrijft Europol. De gijzelsoftware ransomware is volgens Europol de meestvoorkomende vorm van cybercriminaliteit. Verder worden ook betalingsfraude en datalekken als groeiende problemen genoemd.

Een moeilijkheid bij de aanpak van criminaliteit is volgens Europol dat data steeds vaker versleuteld wordt opgeslagen. Hierdoor krijgt de politie vaak geen toegang tot gegevens om naar bewijs en sporen te zoeken.

In juli maakte de anti-ransomwaresite No More Ransomware bekend dat het binnen een jaar ransomware van zeker 28.000 computers heeft verwijderd. De site is een samenwerking van politie, Europol en antivirusbedrijven.

Bron: Europol roept op tot betere aanpak cybercriminaliteit