De Europese Commissie gaat Luxemburg binnenkort opdragen om techgigant Amazon een naheffing van honderden miljoenen euro’s op te leggen.
Dat stelt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Dat zou mogelijk woensdag al gebeuren. De Europese Commissie verdenkt Amazon en de Luxemburgse regering ervan belastingafspraken te hebben gemaakt, waardoor het Amerikaanse techbedrijf jaren lang te weinig belasting heeft betaald.

Daarvoor zou onder meer een speciale dochterondernemingen zijn opgericht die niet belastingplichtig is, waar de inkomsten van het bedrijf in Europa ondergebracht konden worden. Zowel Amazon als de regering van Luxemburg ontkenden eerder al dat er sprake is geweest van speciale belastingafspraken.

 

Strengere regelgeving

De Europese Commissie heeft onderzoeken naar meerdere grote Amerikaanse bedrijven lopen en legde Apple eerder al een naheffing van 13 miljard euro op.

Het bestuurlijke orgaan van de Europese Unie buigt zich ondertussen over nieuwe wetgeving omtrent de afdracht van belasting door Amerikaanse techbedrijven aan EU-landen. Zij zouden zwaarder belast moeten worden, mogelijk in de landen waar zij daadwerkelijk actief zijn.

De Europese Commissie heeft vorige week op verzoek van ministers van Financiën van de verschillende lidstaten meerdere opties op een rij gezet. Verwacht wordt dat zij in december een knoop doorhakken.

Bron: ‘Europese Commissie legt Amazon naheffing van honderden miljoenen euro’s op’