Technologiebedrijf Apple beweert dat het aanpassen van zijn bedrijfsstructuur diens belastingnota’s niet heeft verlaagd, maar dit blijkt zeer de vraag.

Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag na een analyse van de laatste cijfers van Apple.

Apple betaalde de afgelopen twaalf maanden tot eind september 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan belasting aan inners buiten de Verenigde Staten, wat 3,7 procent is van zijn 44,7 miljard dollar (38,3 miljard euro) aan buitenlandse inkomsten.

Het jaar ervoor betaalde Apple nog 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) aan belastingen over zijn buitenlandse activiteiten over een totaalpakket aan inkomsten van 41,1 miljard dollar (35,2 miljard euro). Dit stond gelijk aan 5,2 procent van de totale buitenlandse inkomsten.

Er is dus sprake van een verlaging van de belastinginkomsten, terwijl Apple stelt dat het bedrijf geen voordeel heeft gehad van het aanpassen van zijn belastingsstructuur. Het bedrijf wilde tegenover de Britse krant niet antwoorden op de kwestie.

Jersey

Apple gebruikt een locatie op het Europese eiland Jersey om twee van zijn buitenlandse dochterondernemingen te huisvesten, zo bleek afgelopen week uit gelekte documenten. Het gaat om Apple Operations International en Apple Sales International. Apple zou hier 252,8 miljoen dollar (216,7 miljoen euro) houden.

Het Normandische eiland staat bekend om zijn soepele belastingklimaat. Apple week uit naar Jersey nadat in Ierland een sluiproute voor belastingontwijking werd gesloten. Apple had hier zijn hoofdkantoor en de Europese Commissie zat achter deze sluiting.

Het Europese orgaan gaf Apple bovendien de opdracht om 14 miljard dollar (12 miljard euro) aan belastingen terug te geven aan Ierland. Het techbedrijf en Ierland vechten dit besluit aan.

Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?

Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?

 

Bron: ‘Belastingclaim Apple komt niet overeen met cijfers’