Makers van Android-smartphones zijn net als Apple ontevreden over de hoge licentiekosten die zijn moeten betalen aan chipmaker Qualcomm voor zijn patenten. Mogelijk volgen zij het voorbeeld van Apple en staken zij hun royaltybetalingen.Dat stellen bronnen in de industrie maandag tegen het Taiwanese Digitimes. Eén Chinese maker van Android-smartphones is al gestopt met royaltybetalingen, erkende Qualcomm eerder. Naar verluidt gaat het om Huawei.

Apple is verwikkeld in een juridische strijd met Qualcomm. De chipmaker heeft patenten op netwerktechnologieën als 3G en 4G, en wil daarom dat elke smartphonemaker een percentage van de verkoopprijs van zijn toestellen afdraagt. Apple vindt dat Qualcomm te veel geld vraagt en heeft de betalingen daarom helemaal stopgezet in afwachting van een rechtszaak.

Samsung zou de volgende kunnen zijn die dit doet, stellen de bronnen van Digitimes. Het bedrijf heeft zelf een breed assortiment aan patenten en maakt bovendien zelf chips die een alternatief vormen voor de chips van Qualcomm.

In Samsungs thuisland Zuid-Korea heeft een toezichthouder bovendien al ingegrepen en geëist dat Qualcomm zijn royaltystelsel opnieuw onderhandelt met smartphonemakers.

Royalty’s waren tot vorig jaar goed voor ongeveer één derde van de omzet van Qualcomm en bijna drie kwart van de winst. Maar het protest van Apple en Huawei heeft al gezorgd voor een flinke deuk in de inkomsten van het bedrijf. Als ook Android-smartphonemakers stoppen met licentiebetalingen, zou dat een sterke invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van het bedrijf in 2018.

 

Bron: ‘Ook makers Android-smartphones ontevreden over licenties Qualcomm’