Dat maakte moederbedrijf Liberty Global bekend op zijn jaarlijkse technologieconferentie in Amsterdam.

De nieuwe Horizon-settopbox ondersteunt een 4K-resolutie. Die wordt op het moment alleen nog gebruikt voor video’s voor de ingebakken apps voor Netflix en YouTube. Nederlandse televisiezenders zenden namelijk nog geen 4K-programma’s uit.

“Er zijn voor zover wij weten geen concrete plannen voor 4K-televisiezenders in Nederland”, vertelt VodafoneZiggo-woordvoerder Hans den Heijer aan NU.nl. “Maar het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat dit uiteindelijk gaat gebeuren, omdat wij er nu de apparatuur voor aanbieden.”

Programma’s opnemen in de cloud

De settopbox neemt voortaan ook programma’s op in de cloud. Eerder werd daarvoor gebruikgemaakt van een ingebouwde harde schijf. Het is nog niet bekend hoeveel cloudopslag Nederlandse klanten krijgen.

De bijgeleverde afstandsbediening bevat een microfoon, zodat de settopbox met stembediening kan worden bestuurd.

De nieuwe Horizon-box zal in de komende maanden in Nederland, Zwitserland en België beschikbaar worden gesteld voor een kleine groep klanten. Later zal het apparaat voor meer mensen beschikbaar komen. Het is niet bekend wanneer dat exact gebeurt, maar volgens een woordvoerder wordt de settopbox in elk geval volgend jaar verkocht.

De Horizon-box verzamelt kijkgedrag

De nieuwe Horizon-box verzamelt het kijkgedrag van gebruikers. Deze informatie wordt gebruikt om in de interface van het apparaat nieuwe films en series aan te raden. Gebruikers kunnen de optie uitschakelen als ze liever niet willen dat hun informatie wordt verzameld.

Volgens de provider wordt de informatie nu alleen gebruikt voor kijksuggesties. VodafoneZiggo benadrukt dat alle gebruikersdata wordt geanonimiseerd.

Er zijn “nog geen concrete plannen” om de informatie bijvoorbeeld in te zetten voor advertenties binnen de gebruikersinterface, maar de provider zegt de reclamemarkt met interesse in de gaten te houden.