Intel is in zeker drie zogenoemde class action-rechtszaken aangeklaagd voor de beveiligingslekken Meltdown en Spectre, die in vrijwel alle moderne processors zitten.

Door de kwetsbaarheden kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot het computergeheugen, waarin onder meer wachtwoorden en documenten worden bewaard. Onder meer Intel-chips van sinds 1995 zijn kwetsbaar.

In drie Amerikaanse staten zijn nu class action-rechtszaken tegen Intel gestart, meldt The Guardian. In dergelijke rechtszaken wordt een hele groep gebruikers met dezelfde eis in één keer vertegenwoordigd.

Vertraging

Aanklagers in de staten California, Oregon en Indiana verwijten Intel ten eerste dat de beveiligingslekken in de chips zitten.

De aanklagers vinden daarnaast dat Intel te lang heeft gewacht met het publiekelijk bekend maken van de lekken. De chipmaker werd in juni 2017 voor het eerst door onderzoekers gewaarschuwd voor de kwetsbaarheden, het publiek hoorde er pas deze week over.

De aanklagers zijn ook boos dat de oplossing voor de lekken zou zorgen voor tragere chips. Onderzoekers zeiden eerder dat computers mogelijk 5 tot 30 procent langzamer worden door de lekken te dichten.

Intel zegt echter dat er voor de gemiddelde computergebruiker geen verandering te merken zal zijn. Ook Amazon, Google en Apple stellen geen verslechtering in prestaties te hebben gezien na het doorvoeren van beveiligingsupdates.

Compensatie

Zowel consumenten als bedrijven zullen door Intel gecompenseerd willen worden over kosten die zij dankzij de lekken moeten maken. Daarbij maken bedrijven volgens experts meer kans.

Omdat er nog geen gevallen van misbruik van de lekken bekend zijn, lijken de gevolgen voor de gemiddelde gebruiker vooralsnog klein. Bedrijven zoals als Amazon, Microsoft en Google moeten waarschijnlijk wel kosten maken om de prestaties van hun servers op peil te houden.

Verwacht wordt dat dergelijke bedrijven in het vervolg kortingen op nieuwe Intel-chips zullen eisen als gevolg van de lekken. Ook zal Intel waarschijnlijk meer moeten investeren in de beveiliging van zijn chips.

 

Source: Intel aangeklaagd om beveiligingslekken Meltdown en Spectre