Zuid-Korea heeft Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook-moederbedrijf Meta woensdag voor tientallen miljoenen euro’s aan boetes opgelegd. De bedrijven zouden de privacywetten van het land hebben geschonden.

De Personal Information Protection Commission (PIPC) legde Google een boete van 69,2 miljard won (bijna 50 miljoen euro) op. Meta kreeg een boete van 30,8 miljoen won (ruim 22 miljoen euro).

Volgens de PIPC hebben beide bedrijven gebruikers van hun diensten niet duidelijk geïnformeerd over hoe ze hun gegevens verzamelen en analyseren. De platforms bekijken waar hun gebruikers in geïnteresseerd zijn, om zo gepersonaliseerde advertenties te kunnen aanbieden.

Een woordvoerder van Alphabet laat in een reactie tegenover persbureau Reuters weten het niet eens te zijn met de bevindingen van de PIPC. “We zullen de volledige schriftelijke beslissing beoordelen zodra deze met ons is gedeeld.”

Meta zegt ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf met gebruikers omgaat op een manier die aan de Zuid-Koreaanse wet voldoet. “We zijn het zodanig niet eens met de commissie, dat we openstaan voor alle opties, inclusief in beroep gaan tegen de boete”, zegt een woordvoerder.

Source