Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording heeft dertig klachten binnengekregen van Noord-Koreanen in Zuid-Korea. Een database met persoonlijke gegevens van 997 overlopers werd onlangs buitgemaakt bij een hack.

“Sommigen eisen dat hun persoonlijke data worden aangepast, anderen willen dat hun informatie helemaal wordt verwijderd”, zegt een woordvoerder van het ministerie, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Een aantal overlopers heeft volgens de woordvoerder zorgen over achtergebleven familie in Noord-Korea geuit.

Op vrijdag maakte het ministerie van Eenwording bekend dat een computer van een instituut dat gevluchte Noord-Koreanen helpt was besmet met malware. Op die manier wisten de hackers een database met onder meer namen en geboortedata van overlopers buit te maken. Wie achter aanval zit, is niet bekend.

Van de duizend getroffen Noord-Koreanen zijn 650 personen op de hoogte gebracht van hun persoonlijke situatie. De woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie zegt dat de overheid overige slachtoffers blijft benaderen. Ook het onderzoek naar het incident loopt nog.

https://www.nu.nl/tech/5660483/zuid-korea-krijgt-dertig-klachten-van-overgelopen-noord-koreanen-hack.html