Bij het datalek in de systemen van de GGD zijn gegevens van zeker duizend Nederlanders gestolen en mogelijk verkocht, bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR tegenover NU.nl na berichtgeving van het AD. De gedupeerden hebben vrijdag een excuusbrief van de GGD ontvangen.
De GGD heeft de gegevens van de duizend getroffen Nederlanders ontvangen van de politie. Agenten arresteerden tot dusver zeven verdachten en vonden bij hen thuis screenshots van de data van de circa duizend gedupeerden.
Omdat het onderzoek nog niet afgerond is en verdere arrestaties niet uitgesloten zijn, kan het zijn dat de politie in de toekomst op nog meer gestolen data stuit.
Volgens het AD schrijft de GGD in de excuusbrief aan de gedupeerden dat hun gegevens door onbevoegden zijn ingezien, gestolen en mogelijk verkocht. “We betreuren dit zeer en willen excuses maken voor hoe dit heeft kunnen gebeuren”, citeert het dagblad. De GGD zou de slachtoffers ook informeren om welke gegevens het gaat, welke risico’s zij lopen en welke maatregelen er zijn genomen om nieuwe incidenten te voorkomen.
Gegevens van miljoenen Nederlanders verhandeld
Het datalek werd door RTL Nieuws ontdekt. Het gaat om informatie die in twee computersystemen van de GGD staat vermeld. Het ene systeem wordt gebruikt om coronatests te registreren, terwijl het andere wordt ingezet voor het bron- en contactonderzoek.
Handelaren boden woonadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers van Nederlanders voor bedragen tussen de 30 en 50 euro aan via chatdienst Telegram. Een koper kan deze informatie misbruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.