De video’s van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, waarin hij over de coronacrisis spreekt, zijn terecht weggehaald door videoplatform YouTube. De video’s hoeven daarom niet terug online te worden gezet. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam vandaag bepaald.

Het gaat om twee video’s die door Forum voor Democratie werden geüpload. Later werden deze door YouTube verwijderd omdat er volgens het techbedrijf sprake was van het verspreiden van medische desinformatie.

In de eerste video van 17 maart is een toespraak te zien die Baudet hield op een campagnebijeenkomst in Diemen, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Hij bekritiseert daarin onder meer het coronabeleid van het kabinet.

Video’s verwijderd en geschorst

Op 3 juli plaatste de partij een video waarin Baudet zich tijdens een debat in de Tweede Kamer uitspreekt tegen de coronamaatregelen. Hij noemt het coronavirus een “griepvariatie”, en hekelt de lockdown, het gebruik van mondkapjes en de anderhalvemeterregel. De toegelaten coronavaccins zijn volgens de politicus “experimentele injecties”. Een niet erkend dierenontwormingsmiddel zou een “prima” alternatief zijn.

Deze video werd op 15 juli door het platform verwijderd. YouTube vond dat de inhoud in strijd was met de regels die het platform hanteert rond informatie over het coronavirus. De video uit Diemen werd op 29 juni verwijderd. Het account van de politieke partij werd toen ook tijdelijk geschorst. Een week lang konden er geen video’s, livestreams of berichten worden geplaatst.

Forum voor Democratie (FVD) tekende bij YouTube bezwaar aan tegen de verwijdering, maar het bedrijf wees dat af. De politieke partij stapte daarop naar de rechter. FVD is van mening dat er sprake is van “een ontoelaatbare inmenging in de uitingsvrijheid”.

Regels van YouTube

Maar volgens de rechter is daar geen sprake van. YouTube mag zijn eigen coronabeleid bepalen. Gebruikers dienen zich daaraan te houden. Forum overtrad die regels en dus was verwijdering en schorsing volgens de rechtbank redelijk. YouTube is niet verplicht om Forum voor Democratie de gelegenheid te geven zijn achterban te bereiken, motiveerde de rechtbank zijn uitspraak.

Baudet reageerde via Twitter op de uitspraak: “YouTube kan niet zomaar het democratisch proces en de volksvertegenwoordigers kortwieken. Het is een inbreuk op het vrije debat.” De rechter gaat volgens hem te weinig in op de vraag of de richtlijnen van YouTube wel “onbegrensd vastgesteld mogen worden”. Hij sluit vervolgstappen niet uit.

Source