YouTube komt met een applausknop waarmee gebruikers een kleine donatie kunnen doen aan videomakers, maakt het bedrijf bekend op zijn website. De functie is momenteel zichtbaar in acht landen, waaronder de Verenigde Staten, maar vooralsnog niet in Europa.

Gebruikers die op de knop klikken, geven daarmee automatisch een klein bedrag aan de eigenaar van het YouTube-kanaal. De mogelijkheid biedt voor videomakers een andere manier om geld te verdienen, naast bijvoorbeeld advertenties en gesponsorde samenwerkingen met bedrijven en merken.

De applausknop is beschikbaar voor YouTube-videomakers met minimaal duizend abonnees en vierduizend kijkuren op hun kanaal. Videomakers die deze drempel hebben behaald, kunnen een samenwerking met YouTube aangaan. Deze mogelijkheid is ook beschikbaar voor Nederlandse videomakers.

De Amerikaanse blogdienst Medium introduceerde eerder al een applausknop, waarmee gebruikers van het platform schrijvers van artikelen konden belonen met een donatie. Het bedrijf verdeelt een deel van de maandelijkse abonnementskosten van gebruikers onder het applaus dat aan artikelen is uitgereikt.

Source