Google, de eigenaar van videoplatform YouTube, zou naar eigen zeggen “onmogelijk” kunnen voldoen aan geplande hervorming van het Europese auteursrecht, waaronder het omstreden ‘uploadfilter’.

“Het is een onmogelijke klus”, zeggen bronnen binnen Google tegen Bright. Het bedrijf zou daarom “vergaande acties” overwegen om te laten weten dat het bedrijf niet aan de wet kan voldoen.

In september stemde het Europees Parlement in met de hervorming van het auteursrecht. Onderdeel daarvan is dat dat sociale netwerken, zoals YouTube, aansprakelijk worden voor het materiaal dat gebruikers uploaden. Nu is dat niet het geval.

Tegenstanders vrezen dat dit principe leidt tot een ‘uploadfilter’. De hervorming houdt in dat YouTube en andere grote sociale media licenties voor auteursrechtelijk beschermd werk moeten afnemen. In plaats daarvan kunnen ze er ook voor kiezen om dit soort werken door middel van een ‘uploadfilter’ helemaal te weren van hun websites.

Google gebruikt voor YouTube al een filter, Content ID, waar het bedrijf naar eigen zeggen omgerekend 55 miljoen euro in heeft geïnvesteerd. In de database van Content ID kunnen auteursrechthebbenden video- en audiomateriaal uploaden. Het algoritme van YouTube moet de werken vervolgens herkennen als een gebruiker het materiaal op zijn eigen kanaal deelt.

De hervorming van het auteursrecht, en daarmee de verplichting tot een ‘uploadfilter’, is nog niet helemaal rond. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad moeten nog definitief tot een akkoord komen.

https://www.nu.nl/tech/5528090/youtube-kan-niet-kan-voldoen-uploadfilter-van-hervorming-auteursrecht.html