YouTube heeft een brief gestuurd naar het omstreden Amerikaanse bedrijf Clearview AI waarin geëist wordt dat het bedrijf stopt met het kopiëren van foto’s op het platform, schrijft CBS News woensdag. Ook moet het bedrijf alle data verwijderen die eerder van het platform zijn verzameld.

Twitter stuurde eind januari al een brief naar het bedrijf waarin dezelfde eis werd gesteld. Volgens CBS News heeft ook betalingsapp Venmo het gezichtenscanbedrijf per brief geboden om te stoppen met de activiteiten op het platform.

Clearview ligt sinds eind januari in de Verenigde Staten onder een vergrootglas nadat The New York Times een artikel publiceerde waarin staat dat het bedrijf meer dan drie miljard afbeeldingen van onder meer sociale media heeft gekopieerd. Deze methode staat ook wel bekend als scraping.

Het Amerikaanse bedrijf heeft zo een database gecreëerd met gezichten waar gezichtsherkenning op toegepast kan worden om de identiteit van personen te achterhalen. Clearview reageerde tegen CBS News dat de applicatie alleen beschikbaar is voor de politie, zodat criminelen sneller geïdentificeerd kunnen worden.

YouTube, Venmo en Twitter vinden dat Clearview de richtlijnen van de platformen schendt. “De voorwaarden van YouTube verbieden expliciet het verzamelen van data die gebruikt kunnen worden om personen te identificeren. Clearview heeft publiekelijk toegegeven dat te doen. Als antwoord daarop hebben we de brief gestuurd”, vertelde een woordvoerder van YouTube aan CBS News.

Volgens CBS heeft ook Facebook meerdere brieven gestuurd aan Clearview met de vraag om meer informatie over de praktijken van het bedrijf en de data die verzameld worden. Facebook heeft nog geen formele brief gestuurd waarin geëist wordt dat Clearview daarmee stopt.

Source