Yahoo gaat 50 miljoen dollar (43,5 miljoen euro) betalen aan slachtoffers voor het grote datalek dat in 2016 aan het licht kwam. Daarbij kwam persoonlijke informatie van drie miljard accounts op straat te liggen.

De schadevergoeding is onderdeel van een gerechtelijke schikking die Yahoo heeft getroffen, schrijft de Associated Press dinsdag. De rechtszaak loopt al twee jaar.

Bij het lek werd informatie gestolen van drie miljard accounts, waaronder e-mailadressen. Bij de schikking gaat het om ongeveer een miljard accounts, die horen bij zo’n 200 miljoen mensen uit de Verenigde Staten en Israël.

Het datalek werd pas in 2016 naar buiten gebracht, terwijl Yahoo er sinds december 2014 vanaf wist. Omdat het bedrijf het zo lang verborgen hield, kreeg het deel van Yahoo dat tegenwoordig onder de naam Altaba functioneert, in april van dit jaar al een boete van 35 miljoen dollar.

Het nieuws over het datalek had invloed op de overnameprocedure van Yahoo in 2016. De Amerikaanse telecomprovider Verizon wilde een deel van Yahoo overnemen, maar besloot dat te heroverwegen nadat het lek aan het licht kwam. Verizon betaalde uiteindelijk 350 miljoen dollar minder voor de overname van Yahoos internetactiviteiten.

https://www.nu.nl/tech/5530436/yahoo-schikt-50-miljoen-dollar-groot-datalek-2016.html