Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft woensdag namens het Witte Huis een eerder aangekondigde wetshervorming omtrent sociale media naar het Congres gestuurd. In het voorstel wordt een bestaande regeling, waarin staat dat sociale media niet verantwoordelijk zijn voor wat hun gebruikers plaatsen, verder uitgewerkt om duidelijker te maken wanneer bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen.
Het gaat om de zogenoemde sectie 230 van de wet. Onder dat onderdeel staat dat internetbedrijven niet aangeklaagd kunnen worden voor wat gebruikers op hun platform doen. Het artikel beschermt op die manier bedrijven die anderen online een podium bieden.
Sectie 230 heeft in de praktijk bijvoorbeeld betrekking op teksten en foto’s die gebruikers op Facebook en Twitter uploaden, video’s die op YouTube worden geplaatst en reacties die worden achtergelaten op de reactieplatformen van nieuwssites.
Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump heeft kritiek op sectie 230. Hij stelt dat het artikel bedrijven te veel juridische bescherming geeft. Op die manier zouden ze onder hun maatschappelijke verantwoordelijkheid uitkomen.
Trump wil bedrijven ter verantwoording kunnen roepen
Trump wil de wet aanpassen om bedrijven ter verantwoording te kunnen roepen. Eerder dit jaar lag de president behoorlijk in de clinch met Twitter. Het sociale medium verborg een tweet waarin Trump volgens het bedrijf geweld verheerlijkt. “Wanneer het plunderen begint, begint het schieten”, schreef Trump, verwijzend naar protesten in Minneapolis na de dood van George Floyd.
In het voorstel voor de wetshervorming staat onder meer wanneer internetbedrijven verantwoordelijk moeten worden gehouden voor uitspraken van gebruikers waar meer mee gebeurt dan enkel het bieden van een podium. Ook moeten internetbedrijven transparant zijn over wat zij verwijderen.
Nu het voorstel naar het Congres is verstuurd, kunnen de Amerikaanse volksvertegenwoordigers zich erover buigen.