Ernstig

“Ze maken er een heel ernstig verhaal van”, zegt De Leeuw. “Mijn vlucht is geannuleerd, wil je geld overboeken naar mijn vriendin zodat we nieuwe tickets kunnen kopen?” Krijg je zo’n berichtje van je dochter die in de Kerstvakantie met vriendinnen een wintertripje maakt, trap er dan niet in.

“Help, ik moet mijn huur binnen twee uur overmaken anders word ik eruit gegooid. Maar mijn pinpas is gestolen toen ik kerstinkopen deed.” De Leeuw: “Ook zo’n berichtje mag je wantrouwen.”

Social engineering

Deze vorm van fraude wordt social engineering genoemd. “Op openbare kanalen garen fraudeurs naar informatie over hun slachtoffers”, legt De Leeuw uit.

Via bijvoorbeeld Marktplaats of een bedrijfswebsite achterhalen ze het telefoonnummer van het slachtoffer. Die krijgt een WhatsApp-berichtje van iemand die hij of zij vertrouwt. “Hallo Marieke hier, dit is mijn nieuwe nummer, de oude kan weg.”

Fraudeurs plukken bijvoorbeeld een foto van jouw vriend, familielid of collega van Facebook of Instagram. Ook zien ze daar precies hoe jullie met elkaar praten en wat jullie bindt. “Met alle informatie die ze kunnen vinden doen ze zich heel overtuigend voor als jouw bekende.”

Na wat geklets over en weer, komt de aap uit de mouw: “Ik zit met een probleem. Ik heb geld nodig, kun je me helpen?”

“Hij wist alles van mijn zoon”

De criminelen weten ontzettend veel van hun slachtoffers. Bij Anton* deed de oplichter zich voor als zijn zoon en troggelde zo 1750 euro van hem af. “Hij wist alles van mijn zoon. Hij wist over een verbouwing van zijn huis, de namen van neven en nichten en dat hij op vakantie naar de Ardennen zou gaan.”

“De oplichter zei dat de plaatsing van een nieuw dakraam niet doorging als er die dag niet betaald zou worden, en dus heb ik het geld overgemaakt”, zegt hij tegen de NOS. “Ik kwam erachter dat ik erin was getrapt toen de hacker een fout in de naam van de partner van mijn zoon maakte.”

Anton belde toen de vrouw van zijn zoon. “Die zei dat mijn zoon niet in de Ardennen, maar gewoon naast haar op de bank zat.”

https://nos.nl/l/2260997