Een groep welzijnsorganisaties voor kinderen heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg donderdag opgeroepen om af te zien van de speciale kinderapp van Instagram. Zo’n app zou niet goed zijn voor hun geestelijke toestand, vinden zij.

Vorige maand werd duidelijk dat moederbedrijf Facebook de mogelijkheid onderzoekt om een versie van Instagram voor kinderen onder de dertien uit te brengen.

Om van Instagram gebruik te maken, moeten mensen nu volgens de regels van het platform dertien jaar of ouder zijn. Met een nieuwe versie zouden jongere kinderen alsnog toegang krijgen tot Instagram, maar dan wel in een veiligere omgeving.

Daar zijn de stichting Campaign for Commercial Free Childhood (CCFC) en 35 andere organisaties het niet mee eens. Zij hebben een brief naar Facebook gestuurd waarin zij er bij Zuckerberg op aandringen zo’n app niet te maken.

Volgens de organisaties zou een kinderversie van Instagram slecht zijn voor de geestelijke toestand van kinderen. Instagram zou gebruikmaken van de angst van kinderen om iets te missen, waardoor ze constant hun mobiele apparaten willen controleren of foto’s willen plaatsen.

Ook maken de organisaties zich zorgen over de privacy van kinderen. “Kinderen zijn erg kwetsbaar voor de manipulatieve en uitbuitende functies van het platform”, schrijft de CCFC.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de brief van de stichting.

Source