jambulboy / Pixabay

Deze week ben ik met vakantie. Daarom de komende dagen eens een bijzondere terugblik naar het internetrecht. 

In 2006 was er veel te doen over stemcomputers. Waarom we willen stemmen met computers is mij nog steeds een raadsel; afgezien van “dan heb je meteen de uitslag” heb ik nog geen fatsoenlijk argument voorbij zien komen. Toch gebruikten we die dingen sinds 1991. In 2006 creëerde de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet forse ophef door te onthullen hoe slecht deze beveiligd waren. De minister besloot daarna zonder die krengen verder te gaan. Maar wat dacht je hiervan?

Op 22 november 2006 gaat Nederland naar de stembus. Ondanks kritiek hier en daar wordt de stemcomputer grootschalig ingezet, zodat diezelfde avond nog de eerste uitslagen gegeven kunnen worden. Rond 23:37 volgt de definitieve uitslag. Dezelfde als echt gebeurde, maar om 23:39 meldt zich actiegroep nedappwn die claimt de verkiezingen ingeprogrammeerd te hebben. Zij wijzen op een publicatie op de bekende site Pastebin van een dag eerder, waar exact de stemverdeling staat van de grootste vijf partijen.

Wat denken jullie dat er zou zijn gebeurd in dit scenario?

(Plot twist: de actiegroep heeft een paar miljoen publicaties gedaan met alle waarschijnlijke permutaties van die top 5 en hun zetelverdeling, maar omdat er geen centrale index is, zijn die andere onvindbaar. De groep koos simpelweg de publicatie die het beste pastte bij de werkelijkheid.)

Arnoud

Source